Młodzi kucharze z powiatu w rywalizacji o smaki Żywiecczyzny

Podczas wydarzenia w Żywcu młodzież szkół gastronomicznych i hotelarskich walczyła o pierwsze miejsce, łącząc tradycję z nowoczesnością. Konkurs pokazał, jak lokalne produkty potrafią zmienić charakter potrawy i stać się inspiracją dla młodych talentów. Jury oceniało zarówno smak, jak i pomysłowość oraz prezentację dań. Nagrody wręczono podczas uroczystego finału.
- Konkurs Żywiecczyzna na Talerzu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
- Rywalizacja w Żywcu i rozdanie nagród
Konkurs Żywiecczyzna na Talerzu w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
W Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych rywalizowało 6 zespołów, reprezentujących między innymi Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu, Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Moszczanicy oraz Zespół Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Milówce. Temat przewodni brzmiał “Smaki Żywiecczyzny - tradycja z nowoczesnym twistem”; zadaniem było przygotowanie dania głównego i deseru z co najmniej jednym lokalnym produktem w każdej potrawie, a na wykonanie uczestnicy mieli 150 minut.
Do oceny zgłoszonych dań powołano komisję złożoną z praktyków: Daniel Jakubiec, Jacek Kotula, Sebastian Stwora, Piotr Gamoń, Bartosz Komuniecki, Łukasz Caputa, Tomasz Heczko i Grzegorz Siwiec. Jurorzy patrzyli nie tylko na smak, lecz także na wykorzystanie regionalnych surowców i estetykę podania.
Rywalizacja w Żywcu i rozdanie nagród
Na podium stanęły zespoły: I miejsce zajęli Martyna Kandzia i Szymon Habdas (opiekun Jolanta Graczek) z ZSEG; II miejsce przypadło Paulinie Białek i Natalii Kamińskiej (opiekun Anna Stachura) z Moszczanicy; III miejsce zdobyły Oliwia Kuśnierz i Zuzanna Kuśnierz (opiekun Kinga Koźlik) z Milówki. W uroczystości wręczenia nagród uczestniczyli przedstawiciele Starostwa Powiatowego w Żywcu, delegaci PZŁ Bielsko-Biała, gospodarze ze szkoły oraz sponsorzy.
Organizatorzy i partnerzy zwrócili uwagę na wymianę doświadczeń między uczniami oraz promocję regionalnych produktów; sponsorem merytorycznym i rzeczowym wsparcia udzielili m.in. PZŁ Bielsko-Biała, Galicyjska Szkoła Smaku, ZPM Hańderek, Kulinarna Szkoła – Daniel Jakubiec, PPHU Hektor, Jagnię na Winie i FHU Harnaś. Organizatorzy pogratulowali uczestnikom i zapowiedzieli kontynuację inicjatywy w kolejnych latach.
na podstawie: Starostwo Powiatowe w Żywcu.
Autor: krystian

