ŻYWIECKIE SMAKI. EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2021

Stowarzyszenie Asysta Żywiecka oraz Kino Janosik zapraszają na „Żywieckie smaki. Europejskie dni dziedzictwa 2021. Wydarzenie odbędzie się 4 września (sobota), godz. 18.00. -20.00. Kino Janosik, ul. Sobieskiego 1. WSTĘP WOLNY!

 

W programie:

"Wigilia u Putoszy" (dokumentalny), real. L. Cykarski, 10 min.

"Putosze z Żywca" (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min.

Spotkanie z twórcami: G. Jankowskim, A. Fedeńczak prowadzi D. Firlej 

“Grzegorz i Grzegorz"  (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min.

"Antoni i Aleksander" (dokumentalny), reż. G. Jankowski (TVP Kultura), 25 min.

„Wigilia u putosza” to dokument, który prezentuje dawne przepisy kulinarne, potrawy i zwyczaje wigilijne mieszczan żywieckich. Filmik jest częścią dużego projektu „Smaki dziedzictwa. Żywiecka kuchnia putosza”, który ma na celu wskrzeszenie, przypomnienie
i zaprezentowanie starych tradycji kulinarnych przodków. Projekt dofinansowany przez Starostwo Powiatowe w Żywcu.

"Putosze z Żywca" - dokument prezentuje członków "Asysty Żywieckiej", którzy czują się putoszami. Przez nich poznajemy kulturę i obyczaje mieszczan żywieckich, przede wszystkim poloneza żywieckiego.  

Seria "Mieszczanie żywieccy" opowiada o mierzeniu się mieszkańców Żywca z tradycją. Poznajemy przedstawili różnych pokoleń, którzy każdy na swój sposób, zanurzeni są w historii i tożsamości rodziny, miasta i kraju. "Grzegorz i Grzegorz" to opowieść o dwóch pokoleniach muzyków, którzy mierzą się z rzeczywistością. Syn spełnia marzenie ojca, który boi się, że nic po nim, jako organiście, nie zostanie. "Antoni i Aleksander" to historia maturzysty, który tworzy film o swoim praprapradziadku, który założył w Żywcu kino na polu buraków. 

Informacja: Asysta Żywiecka


Smaki Dziedzictwa - program

Powiat Żywiec: ŻYWIECKIE SMAKI. EUROPEJSKIE DNI DZIEDZICTWA 2021